CEVİZLİ MAKARON


Tarihi çok eskilere dayanan ve buna rağmen popülerliğini korumakta olan şirin mi şirin bir kurabiye çeşidi kendisi. Renk zenginliği ve kendine has tadıyla herkesi kendine hayran bırakmış, hatta Dünya Makaron Günü de kutlamaya laik görülmüş bir lezzetten bahsediyoruz. Fransa'ya özgü olmasına rağmen neredeyse bütün dünyada bilinmekte ve yapılmakta. Dışı çıtır içi yumuşacık, yoğun bir lezzet içerdiği için belki de herkesi cezbetmeye devam etmekte.

Yapımına gelince dikkat edilecek püf noktaları ve biraz da sabır içerir.
Yumurta akları, sarılardan ayrılıp buzdolabında birkaç gün bekletilecek. Makaron yapımına geçmeden birkaç saat önce buzdolabından alınıp oda sıcaklığına getirilecek. Çırpma kabına almadan önce kabın ve mikser tellerin tamamen kuru olması gerekir. 
Bir diğer nokta ölçüye sabit kalınması. Mutlaka bir tartıda gramların tam olduğundan emin olun. 
Bunları göze alırsanız geriye yapımı kalır😊

     MALZEMELER:

Makaronlar için:

 90 gram yumurta akı
40 gram toz şeker
150 gram ceviz içi
150 gram pudra şekeri
20 gram mısır nişastası
1 tutam tuz

Krema için: 

100 gram krema
100 gram beyaz çikolata (sütlü veya bitter de olabilir)

Hazırlanışı: 

Öncelikle kremayı hazırlamakla başlayalım. Bunun için kremayı ısıtalım. Kaynatmadan ocaktan alıp parçalanmış veya doğranmış çikolatayı ekleyelim ve erimesi için karıştıralım. Soğuması için bir kenara bırakalım. Daha iyi kıvam alması için makaronlar hazır olana kadar buzdolabında bekletelim. 

Makaronlar için cevizi rondoda ince toz hali alana kadar çekelim. Yağlı olduğu için birbirine yapışacak, arada bir rondo kapağını açıp karıştıralım. Pudra şekeri ve nişastayı da ekleyelim ve biraz daha çekelim.  Karışımı elekten geçirelim. Biraz irili parçalar kalabilir, onları başka bir tarifte kullanabilirsiniz.

Ayrı bir kapta yumurta aklarını bir tutam tuzla çırpmaya başlayalım. Yavaş yavaş toz şekeri ilave edelim. Yumurta akları sert bir kıvam alana kadar çırpalım. Kaseyi ters çevirince akmaması gerekir.  



Yumurta aklarına cevizli toz karışımı 3-4 defada ilave edelim. Her ilave edişimizde birkaç kez dıştan içe doğru spatula yardımı ile nazikçe yedirelim. Cevizli karışım bitince toplam 45 - 50 defa aynı şekilde karıştırma hareketi yapalım. 

Karışımı ucu yuvarlak olan bir sıkma torbasına alalım. Fırın tepsisine pişirme kağıdı koyalım. Birbirinden 3-4 santimetre aralık olacak şekilde karışımdan sıkalım.

Sıkma işlemi bitince fırın tepsisini birkaç defa tezgaha vurup içte olan havanın çıkmasını sağlayalım. Kuruması için yaklaşık 40-45 dakika bir kenara bırakalım. Elinizle hafifçe dokunduğunuz zaman kabuğu hissetmeniz gerekir. Kurumadığı halde elinize yapışır. Eğer durum öyleyse biraz daha beklemeniz gerekebilir.

Önceden ısıtılmış 140 - 150 derecede yaklaşık 20 dakika kadar pişirelim. Fırından aldıktan sonra soğumaya bırakalım. Sıcak iken dokunduğunuzda hemen kırılabilir.

Kremayı sıkma torbasına alalım ve makaronların aralarına sıkalım. 
Ve son olarak en zor kısım: makaronları bir gün bekletip servis edelim😉







Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar