Kayıtlar

Resim
Tahinli Brownie Malzemeler: 3 adet yumurta  150 gram tereyağ  150 gram şeker 250 gram bitter çikolata  150 gram un 2 yemek kaşığı kakao  1 tatlı kaşığı vanilya esansı 1 çay bardağı tahin + 3 yemek kaşığı şeker   Hazırlanışı: 1. Çikolata ve tereyağı benmari usulü eritilir ve soğumaya bırakılır.  2.Yumurta ve şeker çırpılır, çikolatalı karışım eklenir ve spatula ile karıştırılır. 3. Un, kakao ve vanilya eklenir, tekrar karıştırılır.  4. Pişirme kağıdı ile kaplı bir dikdörtgen bir tepsiye aktarılır.(25x25’den büyük olmamalı). 5.Tahin ve şeker karıştırılır, üzerine dökülür. 6. Çatal ile çizgi yapar gibi birkaç hareket yaptıktan sonra fırına konur. 180 derecede 20-25 dakika kadar pişirilir. 7. Soğuduktan sonra dilimlenir ve servis edilir. AFİYET OLSUN!
Resim
Yağ Tatlısı Bayram denince akla ilk gelen de tatlılar oluyor. Bizde bayramlarda en çok yapılan ve sevilen yağ tatlısıdır. Malzemesi az, yapımı kolay gibi gözükse de kıvamını tutturmak biraz uğraş verici, çünkü hamuru iyice yoğurmak gerekir. Bunu başardıktan sonra ağızda dağılan nefis bir tatlıya sahip olacaksınız.  Malzemeler: 400 gram tereyağ  700-750 gram un Şerbeti için: 4 su bardağı şeker 4.5 su bardağı su Birkaç damla limon suyu Hazırlanışı:  Tereyağını buzdolabından çıkardıktan sonra iyice yumuşaması için birkaç saat bekletin. Unu eleyip azar azar tereyeğına ekleyin ve yoğurmaya başlayın. İlk başta hamur dağılacak ama yoğurdukça toparlanır. Benim yoğurma sürem yaklaşık yarım saat sürdü. O yüzden hamur olmadı diye telaşlanmayın. Hamuru top haline getirip yoğurduğunuz yere vurun. Yaklaşık 100 vurma yaptıktan sonra hamurdan parça koparın, elinizle şekil vermeye çalışın. Dağılmıyorsa hamur olmuş demektir.  Şeklini vermek için hamurdan parçal
Resim
Zeytinyağlı Poğaça  Malzemeler: 1 su bardağı zeytinyağı  2 su bardağı yoğurt 2 yumurta (sarıları üzeri için ayırın) 3-4 yemek kaşığı şeker  1 tatlı kaşığı tuz  Yaklaşık 5 bardak un 2 paket kabartma tozu  1 tatlı kaşığı mahlep Hazırlanışı: 1. Derin bir kaba sıvı malzemeleri alıp karıştırın.  2. Tuz ve şekeri ekleyip tekrar karıştırın.  3. Son olarak kabartma tozunu ve azar azar unu ekleyip yumuşak bir hamur yoğurun.  4. Mandalina büyüklüğünde parçalar koparıp aralıklarla fırın tepsisine yerleştirin.  5. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp susam ve/veya çörek otu serpin. 180 derecede yaklaşık yarım saat üzerileri kızarana kadar pişirin. Afiyet olsun!
Resim
Muhallebili Kadayıf Külahları Çıtır çıtır bir lezzet olsun, kreması olsun, şerbeti olsun... Bütün bunların hepsi bir tatlıda buluşsun diyenler için, 'daha ne olsun' dedirten, şık sunumuyla göze gönle hitap eden lezzetli mi lezzetli bir tarif. Külahlar için malzemeler: 500 gram kadayıf 250 gram tereyağ  Muhallebi için: 600 ml süt 2 çay bardağı şeker  2 adet yumurta sarısı 3 yemek kaşığı nişasta  1 tatlı kaşığı vanilya aroması  2 yemek kaşığı tereyağ  Şerbet için: 200 ml su 300 gram şeker 2-3 damla limon suyu  Hazırlanışı: Krema için sütü, şekeri, yumurta sarılarını ve nişastayı tencereye alıp karıştıralım. Kısık ateşte sürekli karıştırarak pişirelim. Kaynadıktan sonra ateşten alalım. Vanilya ve tereyağı ekleyip karıştıralım ve soğumaya bırakalım. Şerbeti için su ve şekeri bir kapta yaklaşık 10 dakika kadar kaynatalım. Limon suyunu ekleyip ateşten alalım ve soğumaya bırakalım.
Resim
Viyana Kurabiyesi Yurt dışında genellikle pastanelerde yapılan, hatta metal kutularda satılan müthiş kurabilerdendir kendisi. Buram buram tereyağı kokan, bir ısırık aldığınızda ağızda eriyen türden. Çaya batırayım derseniz içinde dağılıp gider, o kadar narin bir yapıya sahip. Uzun zamandan beri tarif araştırıp duruyorum. Birkaç tarif denemem hüsranla sonuçlandığı için tekrar cesaret etmem biraz zaman aldı. Bu sefer kesinlikle satılanlar gibi güzel, lezzeti de aynı onlar gibi oldu. Malzemeler: 270 gram tereyağ  100 gram pudra şekeri  40 gram yumurta akı 1 tatlı kaşığı vanilya aroması veya 1 paket şekerli vanilin 280 gram un 1 tutam tuz 200 gram çikolata (sütlü veya bitter, ben kuvertür kullandım) Hazırlanışı: Tereyağını buzdolabından çıkardıktan sonra iyice yumuşaması için oda sıcaklığında birkaç saat bekletin. İyice yumuşayıp krema gibi olması gerekir.  Tereyağı ve pudra şekerini iyice karıştırın.  Yumurta akını ve van
Resim
                               ŞEKİLLİ KURABİYELER            Çocukluğumun kurabiyesi olur kendisi. Daha pişip krema ile doldurulmasını beklemeden 3-5 tane aşırmak ne büyük zevkti. Tabii o zamanlarda bu kadar çeşit yoktu, o yüzden şekilleri çok cazip gelirdi. Tadını hala çok sevip, sık sık olmasa da arada bir yaparım. Yapması biraz zahmetli, ama lezzeti de, görüntüsü de buna değer. Tabii kalıp işin olmazsa olmaz kısmı.  Malzemeler: 3 adet yumurta 1/2 su bardağı sıvı yağ 1 su bardağı şeker 1/2 su bardağı yoğurt 1 paket kabartma tozu 1 paket şekerli vanilin Alabildiği kadar un (ben yaklaşık 5 bardak kullandım, kontrollü eklemek gerekir) Krema için: 800 ml süt 1 bardak şeker (200 gram) 2 adet yumurta sarısı 4 yemek kaşığı nişasta Vanilya 3 yemek kaşığı tereyağ Hazırlanışı: Kurabiye hamuru için yumurtalar şeker ile çırpılır. Ardından sıvı yağ ve yoğurt eklenir. Un, kabartma tozu ve vanilin de eklenip yumuşak ele yapışmayan bi
Resim
                                   Tarte Flambée (Tart Flambe, Flammkuchen)     Fransa'nın Alsas bölgesine has olan çıtır lezzetiyle bilinen tartlardan biri. Tart ismini duyar duymaz akla ilk gelen tatlı bir yiyecek olsa da öyle değil aslında. Tuzlu olarak ekmek hamurundan hazırlanan ve taş fırında pişen bir yiyecek. Klasik olanı incecik bir hamur üzerine konulmuş krema, küp küp doğranmış bacon (pastırma) ve soğan halkalarından oluşmakta. Klasiğinden biraz öteye gitmek isterseniz malzeme listesini kendinize göre ayarlayabilir ve farklı lezzetler yaratabilirsiniz.      Benim hazırladığımın tarifi Rudolf’un Fırını programından. Yalnız hamur zeytinyağı içermiyordu, ben birkaç kaşık zeytinyağı kattım. Peynir olarak Gravyer peyniri yerine eski kaşar peyniri kullandım.      Malzemeler: Hamur için: 250-260 mililitre su 500 gram un 1 paket kuru maya (10 gram) 2-3 yemek kaşığı zeytin yağı 1 çay kaşığı tuz Üzeri için: 100 mililitre krema 50 gram rende